Huren van een attractie welke een certificaat van goedkeuring heeft, vanzelfsprekend?

Huren van een attractie altijd veilig?

Helaas, over het algemeen is het huren van een attractie veilig. Echter is veiligheid een zeer breed begrip. In dit artikel spreken wij over het huren van een veilige attractie. Dit is wat anders dan het veilig gebruiken van een attractie. 

Een attractie huren in Nederland doe je bij een verhuurbedrijf. Echter is het zo dat je vaak geen idee hebt waar je op moet letten. Dit geldt zeker niet alleen voor de particulier, het Keurmerk Huren heeft inmiddels ontdekt dat veel gemeenten ook weinig tot geen ervaring hiermee hebben. 

Vooropgesteld is het huren van een attractie leuk, spannend en soms uitdagend. Maar wij willen dat je dit wel doet bij een betrouwbaar bedrijf. Een bedrijf welke kennis en kunde in huis heeft. Maar vooral gebruik maakt van gecertificeerde attracties.

Elke attractie welke je huurt (welke binnen WAS besluit vallen) alszijnde springkussen, stormbaan, etc. Moeten vergezeld gaan met; 

  1. Nederlandstalige gebruiksaanwijzing met aanwijzingen

  2. Veiligheidsinstructies, waarschuwingen en relevante informatie 

  3. Logboek / actueel dossier 

De gebruiksaanwijzingen zijn vaak fysiek bijgevoegd, bij steeds meer verhuurbedrijven zijn deze ook digitaal in te zien. Sommige verhuurbedrijven gaan een stap verder en hebben dit uitgewerkt in een video. 

De veiligheidsinstructies dienen te worden verstrekt, meestal verwerkt in de gebruiksaanwijzing. Het is van belang dat de verhuurder relevante informatie verstrekt aan de huurder/beheerder dat deze hem op juiste wijze kan installeren, gebruiken en afbouwen. In alle opzichten is informatie verstrekking van belang met het oog ook geen gevaar opleveren voor veiligheid en gezondheid van de mens. Deze wetgeving ligt momenteel onder de loep en is in het concept besluit van het WAS gewijzigd. De wijziging is te vinden in artikel 15 van het concept hier later meer over. 

Terug naar artikel 14 van het WAS. Ook hier zijn wijzigingen aan de orde. Het is van belang dat bij oude of nieuwe wetgeving de attractie is voorzien van een geldig certificaat van goedkeuring. Formeel moet een verhuurder deze meeleveren bij de attractie. In de praktijk betekend dit dat deze inzichtelijk is op het kantoor. Wettelijk kunnen wij hier wat van vinden, derhalve is het Keurmerk Huren druk met ontwikkelen van een back-office systeem waarbij alle zaken wel inzichtelijk zijn. 

Wat wil dat zeggen een certificaat van goedkeuring?

Dit certificaat krijg je niet zomaar, er zijn diverse regels aan verbonden. Zo kun je bijvoorbeeld de aanvraag doen, echter bij 1 aangewezen instelling. Het is dus niet zo dat je kunt gaan shoppen met de attractie. 

De aangewezen instelling heeft ook verplichtingen, deze onderzoeken de attractie's en het technisch constructiedossier welke meegeleverd is. Toepassingen worden beoordeeld op normen met in achtneming van veiligheids- en gezondheidsvoorschriften. Het goedkeuren gaat uiteraard gepaard met de andere artikelen van het WAS. 

Bij het huren van een attractie kun je dus vragen om dit certificaat, deze moet overeenkomen met op de attractie aangebrachte onuitwisbare aanduidingen/kenmerken. 

Ben jij een verhuurder?

Keurmerk Huren helpt je met het vergroten van vertrouwen van je klanten, het verhoogt je conversie. Profiteer ook van de waardering van Keurmerk Huren!

Keurmerk aanvragen