Wat is en doet een preventiemedewerker?

De preventiemedewerker in uw verhuurbedrijf

Een preventiemedewerker is de eigenaar/directeur of een aangewezen medewerker welke naast zijn regulier functie zich ook inzet voor preventietaken. De preventiemedewerker is er om arbeidsrisicio's te verminderen en verzuim te helpen voorkomen. 

Elk bedrijf met werknemers dient een of meer preventiemedewerker(s) aan te stellen. Bij kleinere bedrijven (maximaal 25 werknemers) kan de eigenaar/directeur ook zelf de rol van de preventiemedewerker op zich nemen. 

Waardering door Keurmerk Huren

Deze aangewezen medewerker is erg belangrijk, de taken zijn hieronder te lezen. Het keurmerk waardeerd dit dan ook naar behoren. Veiligheid staat hoog in het vaandel, daarbij ondersteund door de wetgeving. Het aanwijzen en hebben van een preventiemedewerker heeft dan ook behoorlijke impact op uw cijfer als lid. 

Taken voor de preventiemedewerker

Als preventiemedewerker ben je onderdeel van het bedrijf, je bevordert de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Voorkom gevaarlijke werkomgeving(en) voor zowel personeel, leveranciers als klanten. Wettelijk wordt je als deskundige werknemer gezien, zorg ervoor dat jij je taak serieus neemt. Als jij als medewerker de preventietaak toegewezen krijgt behoud je dan tot een daadwerkelijke meerwaarde en professionalisering van het bedrijf. 

  1. Inventariseren en evalueren in RI&E en plan van aanpak

  2. Adviseren op basis van je kennis

  3. Beperken van risico's

  4. Maatregelen helpen uitvoeren

Werkgevers zijn verplicht om bevoegdheden en verantwoordelijkheden op het gebied van de arbeidsomstandigheden schriftelijk vast te leggen in hun arbobeleid. Dit geldt ook voor de taken en bevoegdheden van de preventiemedewerker. Het is verstandig om je werkgever te stimuleren om dit ook werkelijk te doen. Zo creëer je houvast voor jezelf. En bij de juiste aanpak knoop je op positieve wijze het gesprek aan met je directie of management over preventiewerk.

Meer weten over RI&E? Klik hier! (volgt zsm met uitgebreide informatie)

Ben jij een verhuurder?

Keurmerk Huren helpt je met het vergroten van vertrouwen van je klanten, het verhoogt je conversie. Profiteer ook van de waardering van Keurmerk Huren!

Keurmerk aanvragen