Springkussen huren welke veilig is?

Huren van een springkussen

Wat leuk je wil een springkussen of luchtkussen gaan huren. Er is veel keuze, er zijn honderden mogelijkheden op het gebied van het huren van een springkussen. Een springkussen of luchtkussen is zonder twijfel een waarde vermeerdering voor elke gelegenheid. 

Als de kinderen zich vermaken kun je veelal stellen dat de ouders zich ook kunnen vermaken. Maar hier zit ook een keerzijde aan, wat dit is komen we later op terug. 

Een inflatable is een andere benaming voor een springkussen / luchtkussen. Je kunt het tegenwoordig niet bedenken of het is te huren. Bedenk een thema, en je kunt hiervan een springkussen / luchtkussen huren. Er zijn populaire springkussens als de Multiplay maar ook de A-frame blijft populair. 

Stukje geschiedenis van het fenomeen "springkussen",  het begon allemaal in 1959. Er werd door John Scurlock geëxperimenteerd met dekzeilen voor tennisvelden. Nadat hij merkte dat zijn werknemers veel plezier hadden in het springen op de dekzeilen, richtte hij het bedrijf Space Walk op. De oorsprong ligt bij een soort luchtmatras, pas in 1967 werden er zij-achterwanden toegevoegd. Vanaf die tijd tot heden blijven de ontwikkelingen zich opstapelen. Het toevoegen van obstakels, glijbanen en daken zijn enkele ontwikkelingen. Naast deze constructieve wijzigingen, veranderde de markt ook ten opzicht van het cosmetische. Je kunt het tegenwoordig niet bedenken of er is een springkussen van gemaakt. Zo kun je denken aan merken, thema's, dieren of vormen als auto's! Door de jaren heen is er veel veranderd, op het gebied van ontwikkeling, ontwerp. 

Met de groei en de toenemende populariteit werden ook meer incidenten gemeld. In Nederland hebben wij te maken met wet en regelgeving. Maar helaas is het ook niet onmogelijk om vanuit Nederland en het buitenland springkussens te bestellen en te verhuren. Alleen met zelfstandig bestellen ben je er niet, elk springkussen / luchtkussen dient te voldoen aan Nederlandse wetgeving (WAS).  Hoe herken je dit? 

Waar dient een springkussen aan te voldoen? 

Een springkussen moet voldoen aan de norm van de NEN. Nieuwe norm voor springkussens en luchtkussens is de NEN-EN14960:2019. Is het nu zo dat er de oude norm op staat, betekend het dat deze voldeed maar er geen garantie is dat er voldaan wordt aan het WAS en de nieuwe NEN-EN14960:2019. 

Nu even in het Nederlands, elk springkussen dient gekeurd te zijn. 

Wat is WAS? 

Het WAS ook wel genoemd; Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen. Hier zijn diverse regels beschreven! Klik hier voor meer informatie over het WAS. 

Waar moet je op letten? Wat is er verplicht? 

Gebruiksinstructie / actueel dossier of logboek waaruit typegoedkeuring blijkt. Op het springkussen en op de gebruiksinstructie moeten identificatie tekens staan, dit zodat de koppeling tussen het springkussen, gebruiksinstructie en het logboek of actuele dossier kan worden gemaakt. Kortom jij als huurder moet kunnen zien dat het betreffende springkussen of luchtkussen voldoet aan wet en regelgeving en gecertificeerd is. Dit dient inzichtelijk te zijn bij de verhuurder! Vraag hier om een verhuurbedrijf welke zijn zaken op orde heeft zal hier je eenvoudig van kunnen voorzien. Als je daadwerkelijk gaat huren is het van belang dat jij de mogelijkheid hebt tot het vermelden van zaken. Als jij aantekening wil maken omdat er ergens een naad loslaat moet je dit kunnen melden. Op deze manier kan de verhuurder dan ook direct actie ondernemen om de veiligheid te waarborgen. 

Het is niet zo dat als jij gaat huren, jij geen enkele verplichting hebt. Informeer eerst goed bij de verhuurder, bekijk en lees de voorwaarden. Het NVWA geeft duidelijke richtlijn omtrent de rol "beheerder/exploitant". Deze moeten aan eisen voldoen, en jij als verhuurder kan dus ook als beheerder worden aangemerkt. Het NVWA maakt onderscheid of je wel of niet wordt aangemerkt. Zien welk onderscheid ze maken, Klik Hier! 

Welk springkussen is geschikt voor mijn doelgroep? 

Het te huren springkussen is een keuze van de huurder. Maar als Keurmerk Huren verwachten wij van onze leden dat ze doorvragen en jou als huurder adviseren. Een springkussen heeft zich te houden aan regels, hierbij kun je denken aan het aantal toe te laten kinderen. En niet elk springkussen is geschikt voor elke leeftijd! Informeer en vraag daarom, bedenk vooraf goed wie je doelgroep is! 

Toezicht houden bij een springkussen / luchtkussen? 

Ga je huren, en doe je dit zonder dat je er begeleiding bij gaat huren? Dan moet je zelf zorgen voor toezicht, 18 jaar en ouder. Het doel van toezicht is het voorkomen van onveilige situaties. Ingrijpen is dan ook noodzakelijk in diverse situaties. Denk hierbij aan te veel kinderen, schade aan toestel of verandering in het weer. Indien jij toezicht houdt, dien je situaties in te kunnen schatten. Het is bijvoorbeeld niet veilig om op de rand van een springkussen te klimmen. Het lijkt soms onschuldig, maar wat gebeurt er als het kind(je) eraf valt en buiten het toestel op de grond komt? Juist dit is te voorkomen door deugdelijk toezicht! Naast toezicht dien je rekening te houden met een aantal veiligheidsvoorschriften. Welke dit zijn? Is het toestel gekeurd en gecertificeerd? Op welke ondergrond zet ik het? Staat het goed vast? Het is van belang dat jij een gebruikersinstructie hebt ontvangen, de verhuurder beschrijft hierin waaraan jij dient te voldoen! Lees deze en hou je eraan... Voorkom onveilig gebruik van springkussens en luchtkussens. 

Kortom; Veilig en betrouwbaar huren? Als Keurmerk Huren hebben onze leden ervoor getekend dat ze beschikken over enkel gekeurde en gecertificeerde toestellen. Daarnaast hebben de leden van het Keurmerk Huren zich te houden aan de gedragscode en hebben deze aangegeven dat ze voldoende kennis en kunde in huis hebben om veilig te verhuren. Twijfel je ergens over, vraag het aan een van onze leden... 

Ben jij een verhuurder?

Keurmerk Huren helpt je met het vergroten van vertrouwen van je klanten, het verhoogt je conversie. Profiteer ook van de waardering van Keurmerk Huren!

Keurmerk aanvragen