Springkussen / Luchtkussen huren

Wat geweldig leuk dat je een springkussen / luchtkussen wil gaan huren. Deze stap zal veel kinderen en volwassenen een lach op hun gezicht bezorgen. Mits je deze natuurlijk wel veilig neer weet te zetten, nadenkt over het gebruik en de gebruiksaanwijzing hebt gelezen. Een springkussen huren is heel leuk, gezellig en brengt veel sfeer. Je kunt immers kiezen uit tal van springkussen van groot tot klein. Voor binnen zijn er diverse modellen geschikt met beperkte hoogte. Elk springkussen heeft zijn eigen leuke thema, obstakels en uitdagingen.

Maar let op lees deze tips voordat je gaat huren. Het is namelijk bij Keurmerk Huren zo dat de klant centraal staat. Onze leden willen ook graag dat als je gaat huren dit veilig verloopt. Een springkussen welke onveilig is verhuren ze niet.

Bij wie ga je huren?

Het huren is niet zo lastig, maar het selecteren van het verhuurbedrijf kan soms een uitdaging zijn. Is het bedrijf betrouwbaar? Hebben deze zich gehouden aan de regels, en zijn ze te vertrouwen? Bedrijven met een Keurmerk Huren, zijn dat en bieden de hoogst mogelijke zekerheid, veiligheid en service.

Waar moet ik op letten?

Voordat je gaat huren is het belangrijk om te weten dat een springkussen / luchtkussen dient te voldoen aan regels. Een certificering op basis van de Nederlandse wet en regelgeving. Elk springkussen heeft een stuks of type keuring. Bij de aanschaf van een springkussen / luchtkussen is een certificaat verstrekt met afgifte van goedkeuring (WAS). Op dit certificaat staat de norm vermeld de oude norm is de NEN-EN14960:2013 vanaf december 2019 zal dit de NEN-EN14960:2019 worden. De oude norm vervalt en er zijn zaken gewijzigd, let dus op het certificaat. Geen certificaat betekend een onveilig springkussen!

Herken een veilig springkussen – luchtkussen..

Naast het certificaat welke in het bezit dient te zijn van het verhuurbedrijf, dient deze je ook te kunnen voorzien van aantal documenten. De verhuurder is door zijn leverancier voorzien van een gebruikershandleiding. In deze handleiding zijn zaken als veiligheidsvoorschriften vermeld. Maar ook punten als opbouw, gebruik en afbouw. Dit document geeft de richtlijnen duidelijk weer waar jij als huurder rekening mee dient te houden. Dit document dient jouw verstrekt te worden, en jij als huurder moet deze lezen!

Het logboek is ook aan de verhuurder verstrekt, hierin vermeld deze zaken als; reparaties, onderhoud, incidenten en ongevallen. De norm zegt dat er eens per 12 maanden een inspectie dient plaats te vinden. Deze informatie dien je terug te kunnen vinden in het logboek.

Op het object – springkussen, luchtkussen of welk ander opblaastructuur dan ook is een label aangebracht. Op dit label kun je belangrijke informatie terugvinden, denk hierbij aan keuringsinsantie, producent, model en typenummer. Naast deze informatie voorziet elk model in het maximale aantal gebruikers, etc. Als alle velden overeenkomen van het label met het keuringscertificaat behoren deze bij elkaar. Dit kun jij dus eenvoudig zelf controleren!

Ga je huren dan dien je te ontvangen van de verhuurder:

-        Gebruiksinstructie

-        Blad waarop jij als huurder aantekening kunt maken over geconstateerde gebreken en/of ongevallen

-        (kopie) keuringscertificaat – let op het typenummer moet overeenkomen het nummer op het label van het speeltoestel.

Huren bij Keurmerk Huren leden geeft je zekerheid van deze certificering. Deze bedrijven hebben allemaal jouw als klant centraal staan en stellen veilig huren voorop!

Je bent eruit, een springkussen uitgezocht en deze voldoet aan de veiligheidsnormen. Je gaat vol vertrouwen huren (bij een keurmerk huren lid).  Maar dan? Hieronder enkele tips:

1.      Zet het springkussen op de juiste plek

Kies een geschikte locatie, de voorkeur heeft het om het springkussen op gras te plaatsen. Mocht dit niet mogelijk zijn dan ben je verplicht om te zorgen voor valmatten. Deze moeten rondom het speeltoestel liggen. Zorg dat het springkussen op een vlakke ondergrond staat. Zorg voor voldoende ruimte tussen het springkussen en omliggende objecten als bomen, deuren, schuttingen, etc. Bekijk de omgeving waar je het springkussen gaat opzetten, is deze veilig? Verwijder scherpe voorwerpen, stenen, takken etc.

2.      Zet het springkussen goed op

De keuze is groot met betrekking tot het huren van springkussens, maar voor elk model geldt dat het op de juiste wijze opbouwen belangrijk is. Als er gekozen is om het springkussen zelf op te halen, zult u zeer waarschijnlijk een opgerold springkussen bij zich hebben. Rol deze voordat u hem gaat uitpakken naar de juiste locatie. Zorg dat er gekozen is volgens tip 1 dit voorkomt onnodige ongevallen en schades. Er zijn diverse formaten springkussens, veel verhuurbedrijven hebben opzet instructie video’s beschikbaar. Als deze niet beschikbaar is heeft u een handleiding ontvangen, hierin staat stap voor stap omschreven op welke wijze het springkussen opgebouwd dient te worden. Denk hierbij aan; aansluiten van de blower, dichten van ritsen en controle zodra het springkussen is verankerd. Deze laatste is essentieel en verplicht! Een inspectie voorafgaand aan gebruik is erg belangrijk, zowel de binnen als buitenzijde dient u minimaal visueel te inspecteren. Als keurmerk huren willen wij adviseren om de naden goed te controleren, bij ongebruikelijke schade/bobbels of andere bijzonderheden deze vastleggen op het document. Neem ook direct contact op met uw verhuurder!

3.      Toezicht houden is verplicht

Met het huren van een springkussen betekend ook dat er rekening gehouden moet worden met toezicht. Ten alle tijden toezicht is een vereiste, kinderen die spelen hebben ten alle tijden toezicht nodig. Maar toezicht moet verzorgd worden door een persoon (bij voorkeur boven de 18 jaar) met kennis van de regels. Deze persoon dient zich in te spannen om de veiligheid te waarborgen. Het is niet afdoende om er op een stoeltje naast te gaan zitten, er spelen immers meerdere kinderen tegelijkertijd. Ook is het zorgen voor veilig spelen belangrijk, het is bijvoorbeeld nooit toegestaan om bovenop een attractie te klimmen. Als toezichthouder dien jij hierop te reageren en te zorgen voor zo veilig mogelijke situatie.

4.      Ze willen springen, let op

Het is zover, alles is op de juiste wijze geïnstalleerd en geplaatst. Voordat je daadwerkelijk kinderen gaat toelaten is het belangrijk om te weten voor welke leeftijden deze geschikt is. Dit staat aangegeven op het label en in de handleiding. Hier kun je ook terugvinden hoeveel kinderen er tegelijkertijd op mogen springen en spelen. Houd rekening met de leeftijd, zorg ervoor dat er kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd tegelijkertijd gaan spelen. Grote leeftijdsverschillen kunnen gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Zorg dat er geen scherpe of harde voorwerpen meegenomen worden het springkussen op. Elk voorwerp wat extra meegenomen wordt vormt een risico voor de veiligheid. Voorwerpen zorgen voor verhoogde risico op verwondingen. Ook horloges en andere sieraden vormen risico, al zullen de verwondingen kan stuk kleiner zijn. Ben je brildragend of zijn er kinderen met een bril, voorkom ongelukken hiermee en laat ze deze afzetten. Uiteraard dienen ook de schoenen uit te zijn, springen op blote voeten of sokken!

5.      Het weer slaat om, wat nu?

Wat vervelend het weer wordt steeds slechter. Een springkussen is geschikt om te gebruiken bij goed weer. Maar wat is nu goed weer? Harde wind (windkracht 5) maakt gebruik onveilig, wettelijk dient het springkussen dan buitengebruik te worden gesteld. Twijfel je over de kracht van de wind, dan is het altijd verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen. Haal de kinderen rustig van het springkussen en wacht tot de wind weer is gaan liggen. Bij extreme regenval of storm is ontruimen van springkussen direct van toepassing. Onweer verhoogt het risico bij regen of storm, direct ontruimen.

Houd altijd toezicht, en rekening met de weersomstandigheden. Als het rustig waait of beetje regent is het gebruik niet uitgesloten. Zorg wel voor de nodige veiligheidsmaatregelen, een nat/vochtig springkussen is glad! Houdt hier rekening mee bij in/uitstappen van springkussen en gedurende het gebruik.

Ook bij extreme hitte is het belangrijk om controle te houden op de situatie. Kinderen zullen blijven spelen, maar dienen ook voldoende te drinken. Bij extreme hitte is het gebruik dan ook beperkt en dient er voldoende water aanwezig te zijn!

6.      Het spelen gaat wel erg enthousiast

Kinderen gaan helemaal los op een springkussen. Echter niet elk kind durft evenveel en heeft dezelfde energie. Zorg dat het veilig blijft, enthousiasme is geweldig om te zien! Maar zorg dat een springkussen gebruikt wordt waarvoor hij is gemaakt. Klimmen, worstelen, duwen en trekken levert onveilige situaties op voor de betreffende kinderen zelf maar ook andere kinderen. Het motto “voorkomen is beter dan genezen” is hierbij belangrijk aspect. Als keurmerk huren stellen wij dat niet alleen een toezichthouder in kan grijpen, maar als ouder kun je ook een situatie inschatten. Aanspreken op gedrag is belangrijk en zorgt voor meeste springplezier!

7.      Rondom het springkussen

Een springkussen zorgt voor veel bekijks, maar heb je gedacht aan de omgeving rondom het springkussen? Dit is voor kinderen ook interessant, een blower welke non-stop lucht toevoert bijvoorbeeld. Deze blower werkt op stroom, dit komt ergens vandaan. Zorg voor veilige omgeving en dat er geen kinderen spelen nabij de stroomdraden en of blower.

8.      Ik hoor lucht ontsnappen, kan dat?

Een springkussen geeft geluid, het is geen gesloten object. Als het springkussen een gesloten object was zou het na enige tijd ontploffen aangezien de blower lucht blijft toevoeren. Het is dus gebruikelijk dat je terugslag hoort bij de blower. Ook lucht wat uit de naadjes komt is niet ongebruikelijk. Heeft het geregend en je ziet luchtbellen ontstaan, dan is dit normaal. Mocht je nu twijfelen controleer dan de plek van lucht uitlaat. Is er een stiknaad los of is er een scheur aangetroffen waaruit lucht ontsnapt? Haal de kinderen dan van het springkussen af en neem direct contact op. Het springkussen zal niet uit zichzelf ineens leeglopen. Maar een schade kan wel hiervoor zorgen, door gebruik kan deze groter worden en de situatie onveilig worden. Mocht er nu per ongeluk stroomuitval zijn, haal dan direct de kinderen van het springkussen deze zal namelijk langzaam gaan leeglopen. Dit kan ook komen doordat de blowerslang los is gekomen, deze op juiste wijze wederom bevestigen vraagt om stroom afsluiten. Dit betekent tijdelijk ontruimen van het springkussen!

9.      Wie tegelijk laten spelen

Er zit een behoorlijk verschil in kracht, behendigheid en motoriek tussen een 3-jarige en 12-jarige. Wat wij hiermee willen aangeven is dat het belangrijk is om kinderen van globaal zelfde leeftijd tegelijkertijd te laten spelen. Oudere kinderen zorgen vaak voor meer verplaatsing van lucht, wat een kleiner kind niet altijd kan opvangen. Voorkom onnodige ongelukjes en voorkom grote leeftijdsverschillen. Ook het aantal kinderen is hierin belangrijk, het springkussen geeft duidelijk richtlijnen aan!

10.   Afbouwen van het springkussen

Aan elke gelegenheid komt een einde, het springplezier is over. Het springkussen moet worden afgebouwd. Dit hoeft niet heel lastig te zijn, maar voordat je hem gaat afbouwen controleer het springkussen nogmaals van binnen/buiten. Een springkussen leeg laten lopen doe je door het ontkoppelen van de blower. Als je zeker weet dat deze leeg (schoon indien afgesproken) is, kun je de ritsen openen. Hierdoor zal hij sneller leeglopen. Voor het oprollen heb je een instructie ontvangen. De meeste verhuurbedrijven rollen hun springkussens op, het begint met invouwen en het overtollige lucht eruit persen. Hierna moet er gerold worden, er zijn verhuurbedrijven welke je voorzien van handige oprolsystemen.

Zoals je kunt zien zijn voorzorgsmaatregelen en kennis erg belangrijk. Het huren van een springkussen biedt veel toegevoegde waarde. Maar het is belangrijk dat het gebruik zo veilig mogelijk gebeurt, een ongelukje zit in een klein hoekje. Gebruik is nooit zonder risico, maar deze kun je als volwassene beperken! Veel spring plezier voor de kinderen op een veilige wijze.

Er zijn ontwikkelingen, lees deze door op de onderstaande link te klikken! 

Bekijk ook de leden om te bepalen bij welke verhuurders je het beste terecht kan! Klik hier! 

Ben jij een verhuurder?

Keurmerk Huren helpt je met het vergroten van vertrouwen van je klanten, het verhoogt je conversie. Profiteer ook van de waardering van Keurmerk Huren!

Keurmerk aanvragen