Verboden om attractie te vervaardigen, verhandelen of te gebruiken wanneer?

Mag ik een attractie zomaar vervaardigen?

Het WAS is leidend in deze om te voorzien in de juiste informatie. Deze is door het Keurmerk Huren verwoord. Het is bekend dat er regelmatig attracties als springkussen, stormbaan of dergelijke worden geproduceerd door buitenlandse bedrijven. Dit zelf is niet strafbaar cq verboden. 

Echter heeft de WAS een besluit waarbij er duidelijk wordt gesproken over de eisen waaraan een product dient te voldoen. Zo spreekt art. 3a over het verbod tot vervaardigen (maken), te verhandelen of te gebruiken van een attractie welke niet aan de voorschriften voldoet. 

Welke voorschriften dient een attractie te voldoen?

Het onderwerp voorschriften is alsvolgt opgebouwd. Er is sprake van een producent welke zich moet conformeren voorafgaand aan verkoop. En een eindgebruiker welke we "beheerder" noemen. 

Een attractie dient zich in beginsel te beperken tot art. 4 van het WAS. Deze zegt dat de attractie zo moet zijn ontworpen en vervaardigd met eigenschappen en voorzien van zodanige opschriften dat men redelijkerwijs ervanuit mag gaan dat deze geen gevaar oplevert voor de veiligheid en gezondheid van de mens. Kortom, men moet aan het begin van het ontwerpen al rekening houden met de veiligheid en gezondheid van de mens. 

De opschriften waarvan iedere attractie moet zijn voorzien, zijn onuitwisbaar. Kunnen echter in of op de attractie zijn bevestigd. Ben je dus benieuwd of het gehuurde voldoet, kijk dan of je de volgende gegevens kan vinden; 

  1. Naam en adres van fabrikant of importeur

  2. Bouwjaar

  3. Serie of type aanduiding

  4. Serienummer (zover van toepassing)

Daarnaast ben je verplicht als ondernemer welke de attractie in de handelbrengt te voldoen aan artikel 7 van het WAS. In dit artikel hebben we aandacht geschonken aan stuk vervaardiging en de gestelde regels omschreven. Uiteraard ben je er nog niet als je aan deze eisen voldoet, denk hierbij aan keuring, certificaten en gebruik. 

Meer lezen over geldig certificaat en goedkeuring? Klik dan hier! 

Ben jij een verhuurder?

Keurmerk Huren helpt je met het vergroten van vertrouwen van je klanten, het verhoogt je conversie. Profiteer ook van de waardering van Keurmerk Huren!

Keurmerk aanvragen